L’oci a la neu no té perquè sortir car, si s’escull bé el lloc i el moment

Als Pirineus i a la península Ibèrica hi ha una àmplia oferta d’estacions d’esquí. Amb l’arribada del fred, els amants de la neu ja comencen a preparar les botes i els esquís. És cert que hi ha territoris com França o Àustria on juntes acumulen més de la meitat d’estacions d’Europa, però a prop de casa nostra tenim opcions d’oci per a tots els gustos i pressupostos, concentrades sobretot a Catalunya, Aragó i Andorra. Per ajudar-te a trobar les opcions més econòmiques, en aquest article recollim les 10 estacions d’esquí més barates extretes d’un informa elaborat per Holidu, cercador de lloguers de vacances, que ha comparat els preus de les 286 estacions d’esquí de tot Europa. Per elaborar aquest rànquing, s’han tingut en compte tant el preu mitjà de l’allotjament per persona i nit com la tarifa del forfet diari, en temporada alta i baixa. Aquestes són les 10 estacions de la península per als més estalviadors:

 

1. Valgrande Pajares – Astúries (Allotjament + Forfait = 45,50 € / dia)

La medalla d’or se l’endú Valgrande Pajares, a la comunitat asturiana.
Aquesta estació, amb una gran tradició d’esquí, està perfectament comunicada amb ciutats com Oviedo, Lleó, Gijón i Avilés i disposa de pistes de tots els nivells a un preu imbatible de 28 euros el forfet diari d’un adult tant en temporada alta com en baixa . L’allotjament a la zona també es pot reservar per preus realment baixos, 17,5 € en temporada alta i 16,9 € en temporada baixa. En definitiva, tenint en compte les principals despeses associades, Valgrande Pajares és la reina de l’estalvi a la península i per això resulta una opció a tenir molt en compte per als aficionats dels esports d’hivern.

Km esquiables: 25,5 || Estalvi en temporada baixa: 1,4%

 

2. Valdezcaray – La Rioja (Allotjament + Forfait = 50,80 € / dia)

Valdezcaray s’adjudica la medalla de plata entre les opcions més barates aquesta temporada amb un preu lleugerament superior al de Valgrande. La nit d’allotjament en temporada alta a l’estació de La Rioja costa de mitjana uns 22,3 € per persona i el forfet uns 29 €. Com a atractiu addicional, Valdezcaray està a mig camí entre Burgos i Logronyo, així que se li pot posar una cirereta a la jornada d’oci a la neu amb un homenatge gastronòmic i una bona copeta de vi. En resum, una opció barata i completa com cap altra.

Km esquiables: 22 || Estalvi en temporada baixa: 1,1%

 

3. Alto Campoo – Cantàbria (Allotjament + Forfait = 58,90 € / dia)

El bronze d’aquest rànquing se l’emporta l’estació càntabra d’Alto Campoo, que dona una dada curiosa: anar-hi suposa una inversió total més gran en temporada baixa (62,9 €) que en temporada alta (58,9 €) a causa de l’augment de preu d’allotjament en les dates de temporada baixa contemplades en l’estudi, proper al 7%. El preu del seu forfet d’adult, però, es manté estable a 33 € en aquesta bonica estació situada sobre un tossal a més de 1.600 metres d’altitud. En conclusió, gràcies a Alto Campoo, Cantàbria també disposa d’una magnífica opció low cost per als amants de la neu.

Km esquiables: 27,7 || Estalvi en temporada baixa: -6,7%

 

4. Espot Esquí – Catalunya (Allotjament + Forfait = 60,00 € / dia)

A les portes del podi es queda Espot Esquí, situada en un entorn idíl·lic pirinenc banyat per les ràpides aigües del riu Escrita. A més de la seva ubicació immillorable, a prop del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, aquesta estació lleidatana ofereix el preu més baix de Catalunya i el quart d’Espanya: 25,9 € per nit d’allotjament en temporada alta i forfet diari d’adult a 33 €. En resum, l’opció catalana per als que volen gaudir de la neu al millor preu i els que desitgin conèixer un entorn rural dels més autèntics.

Km esquiables: 23.5 || Estalvi en temporada baixa: 1,5%

 

5. Candanchú – Aragó (Allotjament + Forfait = 60,20 € / dia)

La cinquena alternativa més assequible per als fanàtics de la neu es troba al Pirineu Aragonès, a l’entrada de l’Camí de Santiago. Candanchú és sinònim de vacances en família per comptar amb una de les millors zones del món per iniciar-se a l’esquí; Tobazo Bajo – Pista Grande, formada per 8 pistes verdes i 2 de blaves, que també té una cafeteria des de la qual els pares poden veure com els seus fills aprenen. Per als esquiadors experts hi ha itineraris fora de pista de renom com el Tubo de la Zapatilla i la Lloma Verde. Candanchú també presumeix d’espectaculars paisatges, raó per la qual està entre les estacions més boniques d’Espanya. El preu de la nit d’allotjament a l’estació és de
19,2 € per nit en temporada alta i el del forfet de 41 €

Km esquiables: 50 || Estalvi en temporada baixa: 2.4%

 

6. Port Ainé – Catalunya (Allotjament + Forfait = 61,80 € / dia)

Potser Portainé no figura entre les estacions més veteranes, ja que va ser inaugurada el 1986, però és un dels centres esportius més grans a nivell europeu i ofereix ni més ni menys que 58 quilòmetres de pistes esquiables a un preu realment reduït de 34 € el forfet diari, coronant-se així com una de les estacions del rànquing amb la tarifa més baixa per km esquiable a 0,6 €. Port Ainé té també orientació nord pel que ofereix excel·lents condicions de neu tota la temporada. Per si tot això no fos poc, és l’estació que més descompte ofereix en temporada baixa. Pel que fa a l’allotjament, el preu al voltant d’aquesta jove estació del Pirineu Català és d’uns 27,8 € en temporada alta i ofereix un avantatge addicional, si t’allotges a la zona tens també a mà l’impressionant Parc Nacional d’Aigüestortes.

Km esquiables: 58 || Estalvi en temporada baixa: 16.9%

 

7. Boi Taull – Catalunya (Allotjament + Forfait = 62,00 € / dia)

Boi Taull està situada sobre la Vall de Boí i presumeix de tenir les cotes més altes entre les estacions d’esquí del Pirineu Català. El seu forfet diari de 39 € en temporada alta i un preu mitjà d’allotjament de
23.0 € en aquestes dates li han assegurat el setè lloc en la classificació i posicionen a Boi Taull com una de les opcions a tenir en compte per als esquiadors catalans i dels voltants, sobretot entre els més experts, ja que ni més ni menys que el 50% per cent de les seves pistes són vermelles. A més, és la tercera estació del rànquing en termes de l’estalvi que ofereix en temporada alta, amb un descompte del 7,1% en la combinació d’allotjament més forfet.

Km esquiables: 45,3 || Estalvi en temporada baixa: 7,1%

 

8. Port de Comte – Catalunya (Allotjament + Forfait = 63,50 € / dia)

Port de Comte, al Prepirineu Català, conquesta per la seva envejable ubicació, a prop d’una de Barcelona. A més, presumeix de preus més que raonables, amb una nit d’allotjament a uns 26.5 € per persona i un forfet a uns 37 € en temporada alta. Port del Comte comparteix amb Port Ainé la ràtio més baixa de preu per km esquiable a 0,6 €, així que és ideal per als que volen treure-li suc als seus diners. Per completar l’experiència, es tracta d’una opció magnífica per als que volen iniciar-se en l’esquí amb les seves 7 pistes verdes i 1 de blava.

Km esquiables: 62 || Estalvi en temporada baixa: 4,4%

 

9. Valdesquí – Madrid (Allotjament + Forfait = 66,20 € / dia)

Madrid es fa amb el novè lloc en el rànquing gràcies a Valdesquí, a la serra de Guadarrama, que si bé compta amb una superfície esquiable relativament escassa comparada amb les estacions pirinenques, és la més extensa de Madrid, per la qual cosa és una opció molt a tenir en compte.
El forfet diari en aquesta estació cèntrica costa uns 38 € per persona i el preu de l’allotjament gravita al voltant dels 28.2 € per nit.

Km esquiables: 22 || Estalvi en temporada baixa: 4,4%

 

10. Panticosa – Aragó (Allotjament + Forfait = 69,40 € / dia)

Tanquem la llista amb Panticosa – Los Lagos que es troba a la Vall de Tena i forma part d’Aramón, juntament amb Formigal, Cerler, Javalambre i Valdelinares. Els 36 quilòmetres de pistes esquiables de Panticosa arriben als 2200 metres d’altitud i entre ella predominen les vermelles i les blaves. Es tracta de la segona estació del Top 10 en matèria de descompte en temporada baixa, amb ni més ni menys que el 8,1%. Pel que fa a l’allotjament, passar la nit en aquesta zona et sortirà per uns
30.4 € als quals se suma el forfet diari de 39 €.

Km esquiables: 36 || Estalvi en temporada baixa: 8,1%