Les paraules lesions i esquí lamentablement van juntes si no s’esquia amb precaució. No es un esport de risc, però les imprudències, la massificació i que el medi és hostil són elements propensos a patir acidents.

A la neu, el 40% de les lesions que es produeixen durant la pràctica de l’esquí són del genoll, sent las més comunes d’aquesta articulació les luxacions, esquinços, ruptura de lligaments i lesió de menisc.

Encara que ha augmentat el número de lesions cranials en les últimes temporades, els problemes més freqüents al esquiar són les lesions de menisc, dels lligaments, fractures i encara que menys freqüent es la luxació del genoll ( aquesta última es una lesió molt greu i que requereix tractament urgent.

Les lesions de genoll es s’han de diagnosticar en el menor temps possible rere la pràctica de l’esquí i a ser possible immediatament després de patir la lesió.

Els beneficis d’aquest esport són molts: activitat física al aire lliure, exercici de coordinació i equilibri, resistència, etc. a més a més de ser una activitat divertida. Però en tot moment es tenen que seguir les indicacions dels instructors per evitar qualsevol de les complicacions físiques que la pràctica esportiva pot ocasionar.

Per a la prevenció d’aquestes lesions es important una bona preparació física, seguir les indicacions del monitor d’esquí, conèixer la nostra capacitat per la realització d’aquest esport, no esquiar en pistes perilloses i aprendre a caure. A més a més, es molt important saber quin tipus de subjecció portem i que estiguin ben regulades.

 

Consells per prevenir lesions practicant l’esquí:

  • Hem de preparar-nos bé físicament, reforçant aquelles parts del cos més utilitzades com esports com el ciclisme, exercicis aeròbics o natació.
  • Un bon aprenentatge de la tècnica abans de practicar aquest esport evita el 70% de les lesions.
  • Evitar esquiar en condicions ambientals i territoris que desconeguem.
  • Escalfar abans de practicar esport i realitzar estiraments un cop acabada l’activitat.
  • Sempre fer servir casc: s’han de tapar les orelles i tenir un certificat de qualitat.
  • Les fixacions del esquí han d’estar en bon estat i ajustades al pes i al nivell del coneixement que tingui l’usuari de l’esport que realitzarà.
  • Evitar l’alcohol ja que disminueix els nostres reflexes i deshidrata el cos. També es recomana beure com a mínim dos litres d’aigua al dia per evitar la deshidratació.
  • Parar a descansar després d’una estona realitzant l’activitat per així relaxar la musculació i les articulacions.