La Cerdanya i la seva gastronomia tenen una enorme riquesa de productes alimentaris de muntanya que són la base de la seva saborosa cuina tradicional i un dels principals atractius turístics de la comarca.

La unió de l’alta cuina i la tradicional dóna a la Cerdanya la fama de comarca gastronòmica. És per aquest motiu que s´hi organitzen moltes jornades gastronòmiques, que tenen lloc als municipis d’Alp, Meranges, Ger i Puigcerdà, entre d’altres.

Els boscos de la comarca, les planes interiors i les hortes que voregen el riu Segre ofereixen una gran diversitat de productes. Hi predominen els derivats del porc, el nap de Talltendre, les patates, la mel, el mató, els formatges, la mantega, el bull blanc o negre, el bull de fetge, el pa de fetge, l´ànec, la vedella, la carn de caça, els bolets, hortalisses, verdures, fruita dolça, cítrics i el característic trinxat de la Cerdanya.

D´altra banda, una bona part dels productes elaborats a partir d’aquests aliments han obtingut la denominació d’origen de la comarca ceretana. I tot això alimenta una gastronomia única i singular en el conjunt de Catalunya.

La comarca té una llarga tradició de ramaderia, principalment de vaques i ovelles, que ha permès elaborar productes derivats com ara formatges que gaudeixen d´una gran qualitat.

Així mateix, la proximitat de les cultures occitana i francesa contribueix a la particularitat de la gastronomia de la comarca.

 

Plats típics de la Gastronomia de la Cerdanya

Trinxat de la Cerdanya. Per a la seva elaboració cal tenir en compte que s´ha de fer bé la picada i que els productes siguin del temps, ja que, per exemple, el millor moment per utilitzar la col és a l’hivern, que és quan està millor gràcies al fred.

Conill amb bolets. És un plat propi de l’època dels bolets. S´utilitza molt la llenega blanca. El sofregit i la cocció lenta el converteixen en una delícia per al paladar més exigent. La carn de conill s´ha de deixar una bona estona cuinant perquè quedi ben tendra.

Tiró amb naps. Uns dels elements més importants són els naps de Talltendre. El plat es compon de tiró (ànec) i naps, acompanyats d’un sofregit d’alls, ceba i un bon vi blanc.

Sopes d’all. Amb pa, alls, oli i aigua bullint.

Mató de la Cerdanya. Són unes postres típiques de la comarca de la Cerdanya, ja que s´elaboren amb llet de vaca, que precisament té una llarga tradició a la ramaderia de la zona.