MARGARITA PUIG / MAGAZINE | Esquiar en família és cada vegada més senzill. Segueix sent difícil lliurar-se de conduir en ocasions molts quilòmetres, de carregar amb el material o del fred. Però la veritat és que totes les estacions s’han adaptat amb espais perquè els més petits gaudeixin tant dins com fora de les pistes. I perquè aprenguin a esquiar aviat i bé.

Guarderies, parcs, classes adaptades a totes les edats i activitats après-ski fan possible que, a partir dels tres anys, els nens que ja no facin servir bolquer tinguin el seu primer contacte amb la neu. Les àrees tancades i remuntadors específics per als més petits constitueixen un dels principals reclams d’estacions com Grandvalira (la macroestació andorrana és probablement la que compta amb una superfície major i millor adaptada per als nens). També Sierra Nevada (Dreamland, gestionada per l’Escola d’Esquí EEE i la llar d’infants del telecabina Al-Andalus), Panticosa (el jardí de neu és el lloc on aprenen els nens), La Molina (compta amb una ludoteca per a nens d’entre sis mesos i tres anys i el jardí de neu per als que tenen entre quatre i sis) o Baqueira Beret (té tres parcs infantils en pistes) aposten pels més petits.

Com més aviat es comença, millor s’esquia i amb menys risc. L’edat òptima per començar, diuen els entesos, és entre els cinc i els set anys, sempre que abans, entre els tres i els cinc, els nens s’hagin familiaritzat ja amb jocs a la neu. “Aquesta és la raó per la qual pràcticament en totes les estacions del món s’han obert els anomenats jardins de neu, que és on els menors de cinc anys s’habituen a manejar-se amb els seus primers esquís i amb el fred. I on aprenen a lliscar en superfícies amb poc pendent hi ha utilitzar remuntadors adaptats “, explica l’entrenador Roberto Pont, exesquiador de l’equip nacional espanyol.

Però l’esquí, i més si es fa en família, no és només alpí. Aquesta és l’opció per la qual ha apostat Naturlandia, a Andorra, una estació que disposa de quinze quilòmetres de pistes a 2.050 metres d’altura, perfectament senyalitzades i amb diferents traçats, longituds i nivells de dificultat, on els nens de la zona practiquen l’esquí nòrdic com a activitat escolar. Els monitors de l’escola d’esquí de la Rabassa també proposen la iniciació de grups familiars mitjançant tres circuits adaptats.

Un cop tancades les pistes, arriba l’après-ski, i és per això que totes les estacions i els hotels ofereixen activitats de tota mena. Des de passejades en trineu fins a excursions amb moto de neu o relaxar-se en spas en família, patinar sobre gel o activitats culturals.

 

A la neu amb els més petits:

  • Sierra Nevada (Granada). Compta amb el jardí alpí en pistes Dreamland. També hi ha una guarderia, tallers i menjador per a nens. Els hotels més familiars són el Meliá Sol i Neu i el Meliá Sierra Nevada.
  • Formigal (Osca). Portalet Park és el jardí de neu d’aquesta estació, amb una superfície cie tancada de 9.000 metres quadrats. El Formigal és l’hotel familiar per excel·lència.
  • Baqueira Beret (Lleida). Té tres parcs situats a les pistes i un a 1.500 metres. L’hotel més familiar és VILAGAROS, amb miniclub.
  • Grandvalira (Andorra). Ofereix tarifes familiars i el circuit MickySnow per a nens. L’hotel Grandvalira Piolets Park & Spa, amb Mini-Club i spa familiar, és una bona opció, mentre que per als més atrevits es recomana l’Grandvalira Iglú Hotel
  • Candanchú (Osca). Candanchulandia compta amb 3.000 metres quadrats per als nens. A la cabana d’estil nòrdic es fan tallers per a ells
  • La Molina (Girona). Disposa de ludoteca i jardí de neu
  • Naturlandia (Andorra). Una destinació idònia per iniciar-se en esquí nòrdic